Moje smaki

Blog kulinarny


Kwiecień 14, 2019

Pizza – jak uniknąć katastrofy?

Pizza od podstaw 

Niezwykle ważna w  jest… mąka! A właściwie jej typ, który określa zawartość glutenu – im więcej glutenu, tym bardziej ciasto jest zbite, im mniej, tym będzie ono delikatniejsze. Do pizzy idealna jest mąka pszenna typu 550.

Łatwą z pozoru czynnością jest rozsmarowywanie sosu na cieście. Czy na pewno? Często zastanawiamy się, czy pokryta powinna być cała pizza, czy może zostawić brzegi suche. Odpowiedź jest bardzo prosta – to zależy! Jeśli chcemy, by pizza była równomierna, to nie dojeżdżamy sosem do brzegów, natomiast, gdy oczekujemy, że brzegi napęcznieją, to należy je również pokryć sosem.

Coś dla wielbicieli sera… :)

Dla wielu osób kluczowym składnikiem na pizzy jest ser, często nawet w podwójnej ilości. Jego dobór nie powinien być przypadkowy. Najlepiej sprawdzi się mozzarella w kostce z lekkim poziomem wilgotności, którą samodzielnie zetrzemy bezpośrednio na pizzę. Często zdarza się, że kupujemy paczkę startego już sera, co niestety jest błędem. Takie produkty nierzadko zawierają w sobie skrobię ziemniaczaną (by kawałki sera do siebie nie przywierały), która sprawia, że ser gorzej się topi.

Nieoczywiste, a jak pomocne!

Jeśli chcemy, by ciasto na pizzę wyszło idealnie gładkie, należy użyć… maszyny do robienia chleba! Zwykle ma ona różne programy, w tym ten, który zadedykowany jest pizzy. Włączamy program, odchodzimy na ponad godzinę i niczym się nie przejmujemy, gdyż robot robi wszystko za nas. Należy jednak pamiętać, że jeśli decydujemy się na użycie takiej maszyny, to nie powinniśmy dodawać drożdży bezpośrednio do wody, dlatego mokre składniki dajemy na spód maszyny, a sypkie – na wierzch.

By osiągnąć efekt pizzy z restauracji warto zainwestować w kamień do pizzy. Jest to płyta zwykle wykonana z granitu, którą można wsunąć do standardowego piekarnika. Taki kamień należy nagrzać do 250 stopni celsjusza. Bardzo ważne, by płyta granitowa nagrzewała się stopniowo razem z piekarnikiem, ponieważ nagła zmiana temperatury mogłaby doprowadzić do jej pęknięcia.

pizza-1442946_1920(1)

Mam nadzieję, że te rady chociaż odrobinę pomogą wam w udoskonaleniu następnej pizzy, która wyjdzie z waszych piekarników 😉

Podrzucam Wam przepis na pizzę z bloga „Olga Smile”

Dodaj komentarz