Moje smaki

Blog kulinarny


Maj 29, 2019

Awokado jako owoc wielu właściwości

Właściwości

Awokado jest bogatym źródłem wielu witamin. Posiada w sobie dużo witaminy K, która odpowiedzialna jest miedzy innymi za prawidłowe krzepnięcie krwi. W Awokado znajdziemy również witaminę B. Najprościej mówiąc, odpowiada ona za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zawartość tej witaminy powinna zainteresować kobiety w ciąży, ponieważ sprzyja ona właściwemu rozwojowi płodu. Awokado – w przeciwieństwie do innych owoców – nie zawiera w sobie cukrów prostych. Zamiast tego jest źródłem takich kwasów jak na przykład omega-6 czy omega-3, dzięki którym wartości spożywcze z innych produktów są dużo lepiej przyswajalne.

Dojrzałe awokadoJakie awokado wybrać?

W supermarketach, na dziale z warzywami i owocami zapewne nie raz widzieliście skrzynki pełne pięknego, zielonego awokado. Jak spośród tak wielu wybrać jedno, którego potrzebujemy? Już spieszę z pomocą! Przede wszystkim należy zastanowić się, jakiej odmiany awokado chcemy – fuerte czy hass. Odmiana hass jest dużo bardziej wyrazista w smaku i nieco orzechowa, a możemy ją rozpoznać dzięki skórce – bliższa jest kolorowi brązowemu niż zielonemu. Jeżeli już wiemy, jaka odmiana nas interesuje, to przystępujemy do wyboru, a jest to bardzo proste 😉 Naciskamy lekko na awokado i jeśli jego skórka się ugnie i wróci do pierwotnej formy, to właśnie to należy wybrać. Unikać powinno się owoców, na których są ciemne plamy, bo to oznacza, że są przejrzałe i niedobre w smaku.

Jak się zabrać za awokado?

Dla wielu osób trudniejszym zadaniem niż sam wybór jest zdecydowanie obieranie awokado. W tym wypadku również z chęcią pomogę, bo nie jest to nic skomplikowanego. Owoc przecinamy dookoła wzdłuż. Przekręcamy obie połówki awokado – każdą w inną stronę – i oddzielamy od siebie. W pestkę wbijamy nóż i w ten sposób ją wyjmujemy. Miąższ ze skórki najłatwiej jest wydobyć łyżką.

Potrawy

Awokado można użyć na naprawdę wiele sposobów. Nadaje się ono do sałatek, jako zamiennik masła, dodatek do kanapek oraz zup czy sosów, a także w formie niezawodnego guacamole.

 

Dodaj komentarz